Mediation werkt aan de toekomst

Als leidinggevende in diverse functies binnen de beveiligingswereld werd ik regelmatig geconfronteerd met conflicten tussen medewerkers maar ook met conflicten tussen de werknemer en het beveiligingsbedrijf.

Vaak handelde het om kleine irritaties die niet werden uitgesproken. Vaak ging het hier om conflicten die in de kern simpel oplosbaar waren maar naarmate de tijd verstreek voor steeds grotere emoties zorgden. De aanpak bestond uit het drinken van een kop koffie en een goed gesprek. Helaas werd al snel duidelijk dat dit op korte termijn een oplossing bood maar op langere termijn het probleem zich alleen maar tijdelijk verplaatste. Vaak bij dezelfde persoon soms bij een andere medewerker.

Ook als trainer van omgaan met agressie trainingen voor diverse bedrijven herken ik dit. De tools die worden aangereikt zijn prima te gebruiken om een conflictsituatie op dat moment te beteugelen en werken ook de-escalerend. Echter op langere termijn blijven deze conflicten zich herhalen.

Door mijn opleiding als N.M.I. register mediator werd mij al snel duidelijk dat conflictoplossingen, zonder daarbij naar de toekomst te kijken, niet werken op langere termijn. Mediation is gericht op het conflict, maar ook het verleden daarvan, waarbij de toekomst centraal staat. Daardoor is mediation een uitstekend instrument om conflicten op langere termijn op te lossen waardoor mensen niet alleen op het moment maar ook in de toekomst met respect met elkaar om kunnen gaan.